De begrafenis.nl
Niemand Sterft, inspiratie voor een persoonlijk afscheid
Het taboe rond de dood brokkelt af. We denken vaker over sterven en onze uitvaart. En laten ons inspireren tot het maken van meer persoonlijke keuzes: de standaard uitvaart versus de begrafenis of crematie ‘op maat’.


Praktische tips!
Vandaar ook dat uitvaartondernemingen en ook tal van internetsites helpen om stap voor stap alle facetten van voor, tijdens en na de uitvaart te bepalen. Aan de hand van checklisten wijzen ze tot in detail op de vele mogelijkheden en zijn keuzes eenvoudig vast te leggen. Voor later. En dus krijgen uitvaarten meer en meer een persoonlijk karakter. Een uitvaart die de overledene past, herkenbaar ook voor de nabestaanden.Enkele praktische aandachtspunten:

1. Ga na of de overledene een donorcodicil heeft.

2.
Ga na of de overledene zijn laatste wensen heeft vastgelegd en wat deze inhouden.

3. Is er een testament? Men kan dit bij de notaris opvragen of bij het Centraal Testamenten Register in Den Haag.

4. Heeft de overledene een uitvaartverzekering?


Tot zo’n vijftien jaar geleden dachten we niet zoveel na over de dood. Bij een overlijden koos de familie al snel voor het vaststaande patroon van rouwwagen, een toespraak, wat muziek en koffie.
En eerlijk is eerlijk: de meeste Nederlanders kiezen ook vandaag voor een traditionele uitvaart. Toch denken we meer van tevoren na over doodgaan en wat daarna. Ook als van sterven nog geen sprake is. En dat is goed. Het is ook geen laatste wens, het is de wens van dit moment. Wie nu van witte bloemen houdt, kan over een paar jaar rode wensen. Of andere muziek. Is alles van tevoren goed overdacht, dan schenkt dat nabestaanden ook meer rust vlak na het overlijden. En kan er nooit meningsverschil ontstaan over simpele vragen als: begraven of cremeren? Of dat voorkomt? Vraag het iedere uitvaartondernemer.