De begrafenis.nl
Wat kan en mag tijdens een uitvaart?
Er mag veel bij een uitvaart. Veel meer dan vaak gedacht wordt. En van die vrijheid maken nabestaanden steeds meer gebruik. Het persoonlijke karakter van een uitvaart is van groot belang bij de verwerking van het verlies.

Thuis opbaren
Het zelf nauw en actief betrokken zijn bij alles wat rond de uitvaart komt kijken, helpt bij het verwerken van het verlies en het rouwproces. Iedereen doet dat op zín eigen manier. Niet iedereen wil de overledene zelf afleggen en opbaren. Het kan te emotioneel zijn. Maar het mag wel. Ook in het ziekenhuis. Wie niet weet hoe dat moet, kan er een deskundige bij inschakelen. Bijvoorbeeld een verpleegkundige. Zaak is ook hier aan te geven wat je als familie of nabestaanden zelf wilt doen. Thuis opbaren is heel gewoon. Ook als iemand niet thuis is overleden. Via een uitvaartondernemer zijn koelelementen te verkrijgen. Ook tegen geuren zijn allerlei middeltjes. Zo heb je je dierbare toch nog even bij je.

Laat je niet kisten
Je kunt uiteraard zelf een kist uitzoeken of laten maken door een timmerman of een kunstenaar. Kisten zijn er van allerlei materialen en in allerlei kleuren. Met opschriften, tekeningen, afbeeldingen, handgeschilderd, gelakt, handgeschreven namen erop, alles kan. Het enige is dat een kist niet van kunststof of van metaal mag zijn. En een crematiekist moet wel kunnen branden. Het is verstandig een uitvaartondernemer naar eventuele milieueisen te vragen. Begraafplaatsen en crematoria kunnen overigens bepaalde voorschriften hanteren Het is dus zaak ook daar informatie over in te winnen.Overigens is een kist niet verplicht. Een omhulsel, in de vorm van bijvoorbeeld een zelfgemaakte lijkwade, mag ook. Een lijk mag niet zichtbaar zijn als het begraven of gecremeerd wordt. Uiteraard mag je als nabestaande de overledene zelf kisten. En dan kun je ook een tekening of foto, de bril van de overledene of een sieraad in de kist leggen. Als familieleden samen de kist sluiten, kan dat bijdragen aan het verwerken van het verlies.

Wat kan ik zelf?
Bij het uitvoeren van een uitvaart kun je heel veel zelf. De vraag is echter of je zelf ook alles moet doen aangezien er toch heel veel emoties bij komen kijken. Toch is het gebleken dat een grote betrokkenheid bij het vormgeven van de uitvaart helpt in de rouwverwerking. De kennis en ervaring van een uitvaartondernemer over de gang van zaken rondom een overlijden is misschien wel handig. De kunst is dus om de uitvaartondernemer zo in te schakelen dat hij jou als nabestaande ondersteunt in wat jij wilt.

De kist dragen
Het zelf dragen van de kist geeft een uitvaart een extra dimensie. De uitvaartondernemer kan aanwijzigen en tips geven van hoe dit werkt en hoeveel personen je daar voor nodig hebt. Je dierbare zelf de herdenkingsdienst binnen dragen of zelf in het graf laten zakken kan helpen bij het rouwproces. Laat je door de uitvaartondernemer hierover informeren, het is echt niet zo eng als dat het lijkt.