De begrafenis.nl
Te kust en te keur:
Urnen, grafkeuze en gedenktekens worden steeds persoonlijker. Ze zijn er in alle soorten, kleuren en stijlen: gedenktekens. Van honderden verschillende urnen tot honderden grafmonumenten, zerken en grafstenen. En steeds vaker nemen nabestaanden een graf om de urn in of op te zetten.

Het uitkiezen van een gedenksteen, zeker voor jezelf, gaat vaak met veel emoties gepaard. Het is zeer belangrijk tijd te nemen voor het uitzoeken van een monument dat bij jou en de overledenen past. Het uitzoeken van een grafmonument is geen gemakkelijke keuze aangzien je een keuze maakt voor altijd.
Van te voren
Zijn het bij de oudere generaties vooral de nabestaanden die uiteindelijk een gedenksteen uitkiezen, jongere generaties laten vaak niets aan het toeval over. “Steeds vaker komen jongeren, bijvoorbeeld veertigers, die weten dat ze ongeneeslijk ziek zijn, van te voren al hun gedenkteken uitzoeken. Die willen alles geregeld hebben voor hun overlijden.” Het past bij de veranderende manier waarop we tegen de dood aankijken

Alle vormen
Bij een gedenkteken gaat het vooral om een grafmonument, een zerk, een gedenksteen of een urn. Een grafmonument is vaak een staande steen met daarvoor een zogenoemd bandenstel, een steenrand – bijvoorbeeld van graniet – die de omtrek van het graf weergeeft. Tussen de omtrekranden is plaats voor keitjes of plantjes. Of allebei. “Veel nabestaanden vinden het prettig om wat te doen aan het graf, bijvoorbeeld de plantjes verzorgen.”
Bij een zerk is de open ruimte helemaal afgedekt, wat bijvoorbeeld minder onderhoud vraagt. “Maar er zijn natuurlijk ook grafmonumenten die voor driekwart zijn afgesloten en waar nog wat ruimte is voor plantjes of een andere vulling. Er zijn allerlei variaties mogelijk.” De staande steen kan alle denkbare vormen hebben.

Alleen grafsteen
De keuze voor alleen een grafsteen neemt ook toe, merkt niet alleen De Kok, maar ook de steenhouwerijen. De Kok: “Het gaat om een wat groffere steen, zoals serpentino of taurus. Het zijn vooral mensen die zich verbonden voelen met de natuur. Er zijn natuurbegraafplaatsen, bijvoorbeeld in Apeldoorn, waar alleen dit soort gedenktekens mogen.”

Glas in opkomst
Zerken, grafmonumenten en grafstenen zijn er in allerlei materialen, kleuren, maten. Ze hebben namen als In Paradiso, India Black, Himalaya Blue, Glas in Zwerfsteen. “Tegenwoordig is glas, bijvoorbeeld als grafsteen, echt in opkomst. Het is natuurlijk wel onderhoudsgevoeliger en kwetsbaar, vergeleken met bijvoorbeeld gepolijst graniet.” De prijzen variëren. “Een grafsteen hebben wij vanaf 800 euro, een compleet monument vanaf 1625 euro. Het is allemaal afhankelijk van de individuele wensen”, zegt De Kok om een indruk te geven

Urnen begraven
Een trend is het begraven van een urn. Nabestaanden kiezen een klein grafmonument en een bijpassende urn. Vervolgens plaatsen ze in de urn in of op het graf. Zo is er altijd een persoonlijk plekje om naar toe te gaan. En dat wordt steeds belangrijker. De Kok: “We stralen veel persoonlijke afbeeldingen op de steen. Een persoonlijke tekst, ornamenten van bijvoorbeeld vissen als iemand graag viste of een boot als iemand veel op het water zat. Of foto’s van de overledene. Alles is mogelijk.”