De begrafenis.nl
Spreken tijdens de uitvaart
Het houden van een persoonlijke toespraak geeft de uitvaart vaak een bijzondere en intense lading. Echter is het niet voor iedereen makkelijk te kunnen verwoorden wat er in een periode van rouw allemaal door je heen gaat. De angst om niet uit je woorden te komen of in huilen uit te barsten is heel reeel. Een goede voorbereiding van het houden van een toespraak kan je helpen om toch een persoonlijk woord te spreken. Kijk hieronder voor de tips die je kunnen helpen een goede toespraak te houden.
Tips voor de toespraak
 1. Laat je hart spreken
 2. Beslis of je de overledene rechtstreeks wilt toespreken (Je bent...) dan wel of je óver de overledene spreekt (Hij/zij was...)
 3. Laat de sfeer van de toespraak overeenkomstig de omstandigheden zijn. Als de overledene een lang en goed leven heeft gehad zal ook een beetje humor zeker niet misstaan. De emoties bij jezelf en bij de toehoorders zullen dat niet toestaan als iemand op jongere leeftijd en na veel lijden is gestorven.
 4. Inhoud van de toespraak:
  Verzamel voor je de definitieve tekst schrijft, eerst gegevens over:
  - voorvallen uit het leven van de overledene
  - eigenschappen van de persoon
  - betekenis van de persoon voor nabestaanden
 5.  Zoek enkele passende dichtregels op die de persoon karakteriseren
  (Kijk bijvoorbeeld op: http://home.uni_one.nl/gedichten/Overlijden/index.html 
 6. Is de tekst klaar, lees hem dan enkele malen hardop in het bijzijn van enkele andere betrokkenen voor. Aanvankelijk zal dat voor jou als spreker en voor de toehoorders nogal emotioneel zijn, maar als de eerste glimlachen verschijnen, zul je je sterk genoeg voelen om de toespraak te kunnen houden.
 7. Lees de tekst langzaam en duidelijk voor
 8. Print de voorleestekst in een groter lettertype uit
 9. Breng in de tekst pauze- of ademhalingsstreepjes aan
 10. Deel eventueel de tekst na afloop van de begrafenis uit.