De begrafenis.nl
Condeleren
Een condoleance is bedoeld om op een persoonlijke manier je medeleven te betuigen aan de nabestaanden. Door de jaren heen is de manier van condoleren sterk veranderd. Voor zowel de nabestaanden als de bezoeker van de uitvaart is het condoleren vaak een emotioneel en intens moment. Het is dan ook van groot belang het op die manier te doen die het beste bij jezelf en bij de overledenen past.


Geef mij maar een borrel
Daar waar de traditionele manier niet geheel voorziet in de wijze waarop je een condoleance wilt laten verlopen zie je steeds meer de verschuiving naar andere horeaca gelegenheden. "Als ik er niet meer ben mag je daar een grote borrel op drinken", hoor je toch regelmatig zeggen in je omgeving. Ook deze manier van condoleren vindt zijn weg en wordt steeds meer op prijs gesteld door nabestaanden en bezoekers. De sfeer is over het algemeen wat losser en de lange rijen voor het condeleren lijken zich anders te bewegen. Als deze manier het beste bij jou en de overledenen past; ga ervoor.

Koffie met cake
Een vrij traditionele manier van condoleren is het ontvangen van de bezoekers met koffie en cake. De crematoria en de begraafplaatsen bieden hiervoor vaak goede gelegenheden. Ook zijn er in elke regio diverse faciliteiten waar je een condoleance kunt houden. Per regio zie je verschillen in de manier waarop een condoleance wordt verzorgd. Bij de een worden broodjes en soep geserveerd en bij andere is een plakje cake de versnapering. Hier speelt natuurlijk ook mee dat een uitgebreide condoleance een bepaald budget vergt en de regionale en familiaire tradities kunnen ook invloed hebben op de wijze van condoleren. Wat belangrijk is dat je het op die manier doet waarbij je je het prettigste voelt.