De begrafenis.nl
De uitvaart

Het regelen van een uitvaart is niet eenvoudig. Zeker niet als je er nog niet eerder mee geconfronteerd bent geweest. Heb je wel eens nagedacht over je eigen uitvaart of die van je naasten? Hoe zou je willen dat je uitvaart verloopt? Wat zou je zien als je als een engeltje bij je eigen uitvaart aanwezig zou zijn? Allemaal vragen waar we niet altijd voortijdig over nadenken. Is dat dan nodig zul je denken?

Het is opvallend hoe veel wij regiseren in ons leven als het gaat om grote gebeurtenissen. Denk aan de geboorte van een kind. Je huwelijksdag of een feest omdat je jarig bent of gewoonweg iets te vieren hebt. Over je eigen overlijden ofdat van je naasten wordt in het algemeen veel minder nagedacht. Dit is eigenlijk een gemiste kans want ook je uitvaart kun je vooraf geheel regiseren.
 
 

De sfeer rond de trieste gebeurtenis van het overlijden laat vaak minder goed toe zich in creatieve ideeŽn uit te putten over de uitvaartceremonie. Toch moet worden voorkomen dat men achteraf denkt: hadden we het maar zus of zo gedaan. Dat kan bijvoorbeeld alleen al om de vorm van de kist gaan. Heeft de overledene een godsdienstige achtergrond, dan zul je ongetwijfeld met een pastoraal werkende overleggen. De herdenkingsbijeenkomst zal dan in een kerkgebouw plaatsvinden. Is dat niet het geval dan wordt gezocht naar een bijeenkomst in de aula van een begraafplaats of van het crematorium. Tenslotte zal men zijn gedachten laten gaan over de vorm waarin de condoleance zal plaatsvinden.