De begrafenis.nl
Een persoonlijke noot
Ga met elkaar na welke muziek of zang voor hem of haar van betekenis was. Je zult ongetwijfeld vermoeden welke soort muziek de overledene waardeerde of ‘mooi’ vond en hem of haar ontroerde.

Ook is mogelijk dat je als nabestaande door de muziekkeuze een bepaalde sfeer wilt creëren die de gevoelens van deze dagen vertolkt. Je zult daarbij, met respect voor de overledene, een keuze maken uit instrumentaal en vocaal klassiek, gregoriaans, populair en jazz. In alle gevallen zal er sprake zijn van een zekere wijding die dit moment tekent.
Zang
Bij een kerkdienst is het vaak gebruikelijk dat een koor de zang voor haar rekening neemt. Je kunt bij de kerk informeren welke liederen in het reportaire van het koor zitten. Bijna elke kerk heeft zijn eigen koor. Natuurlijk is het ook mogelijk speciale gasten in de kerk uit te nodigen die liederen ten gehoren kunnen brengen. Overleg met de kerk de mogelijkheden aldaar want die kunnen per kerk en regio sterk verschillen.

Geen kerkdienst, wat dan?
Als je geen kerkdienst houdt tijdens de uitvaart maar de afscheidsdienst in een crematorium of andere plek houdt kun je natuurlijk ook gebruik maken van gezang en muziek. De uitvaartondernemer kan je goed informeren over de mogelijkheden en kan je wellicht ook helpen bij het zoeken van koor, zangers en muziekanten. Er is tegenwoordig veel mogelijk en het geven van een eigen invulling aan de muziek geeft de uitvaart een geheel eigen karakter.

CD's
Bij het afpelen van cd's dien je rekening te houden met de kwaliteit van de cd's. Een gebrande cd kan voor problemen zorgen omdat niet alle apparatuur dit aankan. Het is belangrijk dit voor de uitvaart even te testen zodat je niet voor verrassingen komt te staan.