De begrafenis.nl
Mama, wanneer komt oma weer terug van de dood?
Helaas kun je kinderen niet behoeden van zoiets als de dood. Iedereen wordt er vroeg of laat mee geconfronteerd. Als kinderen te maken krijgen met de dood voelen zij net als volwassenen veel verdriet dat niet makkelijk te sussen is.  
Het is belangrijk kinderen te betrekken bij een overlijden. Hoe jong of hoe oud kinderen ook zijn, ze hebben echt in de gaten dat er iets aan de hand is. Er is gelukkig al wat meer onderzoek gedaan naar kinderen en rouwverwerking. Hieruit is gebleken dat kinderen die betrokken worden bij een overlijden en gesteund worden om hun verdriet, angst, teleurstelling en andere emoties te tonen het rouwproces beter ondergaan en hierdoor de draad van het leven weer makkelijker oppakken.Het is belangrijk niet te wachten tot het kind er zelf mee komt, maar te proberen het kind te steunen en aan te moedigen.
Kinderen moeten hun verdriet zelf, op hun eigen manier, verwerken. Dat gaat met pieken en dalen, ze zijn er niet continu mee bezig. Ze kunnen één dag na het overlijden van oma spelen alsof er niets is gebeurd. Ook voor kinderen is rouw een proces dat kortere of langere tijd duurt. Dat natuurlijke proces is noodzakelijk om het verdriet een plaats te geven en na verloop van tijd verder te gaan met het leven. Niet rouwen zou ongezond zijn, ook voor kinderen.

Literatuur voor kinderen

Er zijn verschillende boekjes en leesmateriaal die kunnen ondersteunen bij het rouwproces bij kinderen. Vraag hier ook na bij je uitvaartondernemer. Hieronder een aantal tips:

Een verlies voor altijd, M. Harris, Bert Bakker (1999), ISBN 9035117174. Een boek over ouderverlies op jonge leeftijd. 

Ik hou je nog even vast,  Riet Fiddelears (2003), ISBN 9043506001. Een herinneringsboek

Kinderen en de dood, Gorcum en Van Comp (1998), ISBN 9023231708. Over hoe kinderen de dood van een ouder, broer of zus beleven. Aan de hand van behandelings-voorbeelden wordt een aantal stoornissen beschreven die kunnen optreden wanneer een ouder, broer of zus overlijdt.