De begrafenis.nl
Oost, west, thuis best!

Het thuis opbaren heeft de laatste jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt. Waar vroeger de overledene in een rouwcentrum, ziekenhuis of mortuarium verbleef kiezen steeds meer nabestaanden voor het thuis opbaren. Maar wat houdt thuis opbaren nu eigenlijk in?


Thuis opbaren is in heel veel gevallen mogelijk. De overledene wordt door middel van een koelellement op zijn of haar bed opgebaard. Ook het opbaren thuis in een kist is mogelijk. Door de ervaringen van de afgelopen jaren is duidelijk geworden dat thuis opbaren een zeer positieve werking heeft op het rouwproces en het afscheid nemen.


Als nabestaanden kun je op elk gewenst tijdstip bij je dierbare zijn. Je bent niet gebonden aan openingstijden van een rouwcentrum of mortuarium. Hiermee geef je jezelf en je naasten veel meer mogelijkheden om afscheid te nemen van de overledene.


Natuurlijk is thuis opbaren geen must. Wellicht voel je je er niet prettig bij dat er een overledene in je woning is of is de ontvangst van verschillende nabestaanden niet wenselijk. Bespreek de mogelijkheden met de uitvaartondernemer. Zij kunnen je van het juiste advies voorzien die past binnen je situatie.